Na eigen verlieservaringen, verlies van ouders en scheiding na 26 jaar, heb ik begeleiding tijdens mijn rouwproces gemist. Ik was steeds bezig om naar anderen, mijn naaste familie, te luisteren en hen te begeleiden met hun rouwproces. Niemand vroeg aan mij: hoe gaat het met jouw rouwproces? Heb jij hulp nodig?
Ik wilde leren omgaan met mijn rouw, omdat ik niet verder kwam. Bleef vaststeken en wist niet om te gaan met mijn gevoelens. Ik begreep ook niet waar deze gevoelens vandaan kwamen en wat die betekenden.
Door heel veel lezen kreeg ik eindelijk het gevoel dat ik verder kon in mijn rouwproces.
Als ik die begeleiding heb gemist, zullen er vast nog meer mensen zijn die dat ook zo ervaren. Herken je dit?
Dit was voor mij het moment om een nieuwe weg in te slaan. Door mijn ervaringen kan ik een ander misschien die rouw begeleiding geven die ik zo gemist heb. Niemand hoeft hier alleen doorheen te gaan. Ondanks dat je familie en vrienden om je heen hebt die naar je willen luisteren, wil je ze soms niet ‘lastig vallen’. Het kan voorkomen dat zij het geduld niet meer kunnen opbrengen of geen begrip meer hebben voor waar je nog in zit. Dit kun je merken aan de reacties: Kom op, je moet nu verder…. Pak je leven weer op… Het is genoeg geweest, het is nu al een jaar geleden… Al bedoelen zij het goed, dat is niet wat je tijdens jouw rouwproces nodig hebt.
Om verantwoord rouwbegeleiding te mogen geven, heb ik eerst een opleiding Verlies en Rouwbegeleiding gevolgd aan de Hogeschool Gewetenswetenschappen Utrecht (HGU). Na het eerste jaar heb ik mijn certificaat niet afgewacht omdat ik me daar niet op mijn plek voelde. Al gauw zocht ik naar meer diepgang in de materie. Een vervolgopleiding Verlies en Rouwbegeleiding bij BuroNazorg heb ik afgerond met een certificaat tot een volwaardig Verlies en Rouwbegeleider.